Lutan FyahLutan Fyah
Anthony Martin, metamorfozat de trecerea anilor în Lutan Fyah, s-a născut în Thompson Pen, Spanish Town din regiunea St. Catherine şi a crescut într-un mediu în care muzica reggae era omniprezentă. Bunicul său deţinea un sound-system numit Black Universe, iar artişti ca Lt. Stitchie, Papa San, Dirtsman sau Lady G veneau deseori în curtea casei sale pentru a repeta. Cu o şcoală de muzică ce-şi desfăşura cursurile chiar la el acasă şi cu o nouă religie adoptată la vârsta de şaisprezece ani, Rastafari, Lutan Fyah alege, cum probabil vă aşteptaţi o carieră .. de fotbalist 🙂
Debutează ca mijlocaş pentru câteva echipe din zonă, dar talentul său îşi spune cuvântul şi reuşeşte să se impună chiar şi în prima ligă jamaicană la echipe precum De la Vega sau Constant Spring. Măcinat de accidentări, este nevoit ca în 1999, la doar 24 de ani, să atârne ghetele în cui (la propriu şi la figurat) 8) şi să înceapă o carieră în reggae.
Refuzat de casele de discuri şi de studiourile din Kingston, a reuşit să găsească în cele din urmă primul umăr de sprijin la Mark Myrie’s Aksum Studios. A realizat apoi un internship chiar la Gargamel Records, unde a înregistrat peste şaisprezece piese pentru Buju Banton. Lutan Fyah începea să-şi facă un nume în muzică, iar piesa sa Armaggedon War atrage atenţia publicului şi a mai multor producători. Înainte de aceasta a debutat pe King Selassie Riddim cu single-ul Fling Stone pe care vă invităm să-l ascultaţi în continuare.
Lutan Fyah – Fling Stone
Altă piesă a sa pe care o putem încadra la capitolul „early recordings”, se numeşte There Is No Peace In Spanish Town şi veţi vedea: are parte de un clip epic. Aceasta reprezintă un „remake” după celebra Spanish Harlem semnată de The Drifters. În acest single se vorbeşte despre violenţa existentă între găştile din Spanish Town, o fostă capitală a Jamaicăi.
Lutan Fyah – There Is No Peace In Spanish Town
La poarta sa bat acum Ghetto Technologies ce sunt convinşi de calităţile sale şi îi organizează un concert în cadrul North West Reggae Fest localizat în Seattle, Washington. Prestaţia sa din acea seară a fost atât de explozivă, în sensul bun al cuvântului, astfel încât Lutan Fyah a ajuns şi pe afişul altor evenimente din regiune chiar dacă acest lucru nu era prestabilit.
Lansează pentru label-ul Crazy Hate single-ul Ambassador. De asemenea, Lutan Fyah adaugă la CV-ul său apariţia de pe albumul lui Turbulence, Different Thing cu piesa Burn Dem Down, şi prestaţia de pe Superior Riddim cu Lusting At The World. Chiar dacă are şi o prezenţă mai puţin gustată pe şase piese de pe materialul comun World Crisis înregistrat împreună cu Anthony B (2003), fostul fotbalist se transformase în doar patru ani prin multă muncă într-un deejay cu mare potenţial.
Lutan Fyah & Turbulence – Burn Dem Down
Lutan Fyah – Lusting At The World
În luna noiembrie a lui 2003, Lutan Fyah debuta oficial cu materialul Dem No Know Demself produs de Minor 7 Flat 5. Ajutat de către producătorul german Andreas Brotherman Cristopherson, albumul are parte de review-uri pozitive, fapt ce conduce şi la organizarea primului turneu european pentru Lutan. Acest album este comparat la vremea respectivă cu My Hope al lui Anthony B, apărut sub egida aceleiaşi case de discuri, şi specialiştii îl consideră, surprinzător, pe acesta mai bun pe alocuri. Un minus al materialului ar fi acela că parcă sunt prea multe stiluri prezente pe album şi se face prea repede translaţia de la o stare la alta. Regăsim şi câţiva artişti cu nume la capitolul colaborări ca Luciano sau Jah Mason. De aici vă vom propune spre ascultare Keepin It Straight, o piesă foarte veselă înregistrată pe Wadada Riddim, Clearance pe Campo Riddim şi Who Draw Last pe Lili Riddim.
Lutan Fyah – Keepin It Straight
Lutan Fyah – Clearance
Lutan Fyah – Who Draw Last
La nici trei luni de la apariţia albumului de debut, Lutan Fyah ne propune un nou material numit Time And Place. Multe dintre piesele de aici vor putea fi regăsite şi pe compilaţia Calling All Jah Children. De producţie se ocupă Lustre Kings, o casă de discuri importantă din California. Colaborează şi cu Yami Bolo şi cu JahDan Blakkamoore, iar acest lucru se simte în calitatea materialului. Preponderent, genul întâlnit aici este roots, dar găsim şi un pic de lover’s rock şi o singură piesă dancehall. Apropo de piese, şase sau chiar şapte dintre acestea sunt de cinci stele. Upliftment, No More War pe Fortune Teller Riddim, Fire In The Barn, ce aduce aminte de Raid The Barn a lui Anthony B, Joy Within Myself, cu un pic de influenţe hip-hop, Rise And Shine, piesă dedicată lui Jah pe Alarm Clock Riddim şi Stress Free rulează în difuzoare!
Lutan Fyah feat JahDan Blakkamoore – Upliftment
Lutan Fyah – Fire In The Barn
Lutan Fyah – Joy Within Myself
Lutan Fyah – Rise And Shine
Lutan Fyah – Stress Free
Phantom War este numele celui de-al treilea material semnat de Lutan Fyah. Acesta este lansat în anul 2006 la celebra casă de discuri Greensleeves, iar acest lucru se observă pentru că avem parte de un foarte bun album de roots reggae. Blood Stain, Wi Nuh Gangsta (Fighting For Equal Rights), Rasta Still Deh Bout o colaborare cu Josie Mel, Phantom War şi This Fire, piesă cu influenţe hip-hop reprezintă propunerile noastre.
Lutan Fyah – Blood Stain
Lutan Fyah – Wi Nuh Gangsta
Lutan Fyah feat Josie Mel – Rasta Still Deh Bout
Lutan Fyah – Phantom War
Lutan Fyah – This Fire
După cum se vede, începutul a fost puţin mai anevoios pentru că în continuare albumele au curs unul după altul. Urmează tot în 2006 pe Healthy Lifestyle o colaborare din punct de vedere al distribuţiei şi cu VP Records, semn că Lutan Fyah devenise deja un nume de luat serios în seamă în lumea reggae. Colaborând cu regretatul Phillip Fatis Burell şi înregistrând majoritatea pieselor la label-ul acestuia, Xterminator, Lutan Fyah ne aduce în boxe un album foarte echilibrat din toate punctele de vedere: muzical, al stilurilor abordate, dar şi al mesajelor transmise, mesaje înţelepte ce ne povestesc despre Rastafari. Lucrează cu muzicieni cunoscuţi ca Dean Fraser – saxofon, Earl Chinna Smith – chitară sau Sly and Robbie – drum & bass pentru a produce unsprezece piese. Acest album axat pe calitate şi nu pe cantitate îi va propulsa şi mai mult cariera. Noi vom asculta în continuare Thief In Jah Garden şi Natural Herbs.
Lutan Fyah – Thief In Jah Garden
Lutan Fyah – Natural Herbs
Cel de-al cincilea material oficial Lutan Fyah şi cel de-al treilea în ultimele douăsprezece luni a fost lansat în 2007 la casa de discuri Cou$ins şi îl are ca producător pe Byron Murray (In The Streetz – label). Este poate pentru prima dată când tema preponderentă a materialului nu ne vorbeşte despre Rastafari-anism, ci despre dragoste. Pe You Bring Blessings putem asculta No More Pillow Talk pe Free Life Riddim, She’s My Sunshine sau After All o colaborare cu Norris Man.
Lutan Fyah – No More Pillow Talk
Lutan Fyah – She’s My Sunshine
Lutan Fyah feat Norris Man – After All
Era chiar debutul lui 2009, iar înainte de lansarea acestui album, numit simplu Africa, artistul a anunţat că stilul său va deveni puţin mai comercial, lucru ce consider că nu s-a întâmplat mai deloc. Astfel, la casa de discuri numită 2b1 Records, Lutan Fyah aduce în prim-planul ascultătorilor un album dublu de roots reggae, pe care aşterne treizeci de piese. Riscul unui album dublu, este de multe ori, acela că trebuie să inserezi piesele bune printre multe piese de duzină, dar jamaicanul nu respectă acest scenariu. Pur şi simplu nu eşti tentat să apeşi fast-forward, iar acest lucru este remarcabil. Dovedindu-şi încă o dată polivalenţa, remarcăm că stilul pieselor atinge mai multe genuri muzicale:
- roots: Season of Love, Mek it so Hard
- fiery roots: Rasta Set The Trend cu Morgan Heritage pe Sledge Riddim; Watch Over Me
- lover’s rock: Pretty Woman, I Love Everything About You
- rocksteady: Save The Juvenile înregistrată pe Foundation Riddim
- acoustic Nyabinghi: Equalshare
- spanish guitar: pe De La Vega
- dancehall: pe Rising o colaborare cu Chezidek.
Simt nevoia să mai semnalăm şi faptul că Midnite sunt invitaţi pe No Matter What The Crisis şi Inner Circle pe imnul antiviolenţă Gun Thing, iar numele artistului apare şi în dreptul funcţiei de „producer”. Ascultând acest material îmi dau seama că dacă lui Lutan Fyah nu i-a ieşit cu fotbalul, cu siguranţă a devenit golgheter în „champions league”-ul muzicii reggae. 🙂
Lutan Fyah feat Morgan Heritage – Rasta Set The Trend
Lutan Fyah – Save The Juvenile
Lutan Fyah feat Inner Circle – Gun Thing
Lutan Fyah – Watch Over Me
Lutan Fyah feat Midnite – No Matter What The Crisis
Al doilea album lansat de Lutan Fyah în acel an se numeşte African Be Proud, este apărut la Rastar Records şi reprezintă probabil cel mai nepopular album al artistului până în 2009. Se întâmplă acest lucru nu pentru că Lutan are o prestaţie complet jalnică, ci pentru că deja câştigându-şi un loc între granzii muzicii reggae, jamaicanul nu se ridică la nivelul aşteptărilor fanilor; acest material nu este la fel de consistent ca precedentele. African Be Proud este împărţit în două bucăţi, fiecare parte debutând cu un discurs ţinut de doi oameni de culoare celebri: Marcus Garvey şi Malcolm X. Pe prima jumătate genul întâlnit este roots reggae, iar în a doua vom avea de-a face mai mult cu hip-hop-ul. Lumea spune că lui Lutan Fyah nu i se potriveşte acest gen, ca de altfel tuturor jamaicanilor care-l încearcă, lucru cu care nu sunt de acord. Vom asculta în continuare Long Road şi High Grade un „ganja anthem” înregistrat alături de bunul prieten Spectacular.
Lutan Fyah – Long Road
Lutan Fyah feat Spectacular – High Grade
Acest artist îşi continuă demonstraţia de forţă şi până la finalul anului îşi mai pune numele pe două materiale: Justice înregistrat încă de prin 2007 alături de producătorii din Philadelphia – Philadub şi The King’s Son înregistrat pentru In The Streetz Records. Ambele sunt primite cu aplauze de public. Putem asculta mai jos Plant The Herbs şi Battlefield de pe Justice şi The Motherland Calling un feat cu Ras Shiloh şi Jah Works Must Be Done de pe The King’s Son.
Lutan Fyah – Plant The Herbs
Lutan Fyah – Battlefield
Lutan Fyah feat Ras Shiloh – The Motherland Calling
Lutan Fyah – Jah Works Must Be Done
Până în prezent mai delectează publicul cu încă patru materiale: Music (tot în 2009!!), Lutan Fyah Meets Prince Jazzbo (2011), A New Day (2011) şi mixtape-ul New Day lansat de curând. Pe lângă acestea mai putem nota şi albumul live special Live in San Francisco apărut în 2008 la 2b1 Records. Făcând o mică selecţie de pe acestea vă propun să ascultăm în continuare Gangsta Living pe Ghetto Riddim şi Tangled Up pe Watermelon Riddim.
Lutan Fyah – Gangsta Living
Lutan Fyah – Tangled Up
Este un nume căutat pentru sesiuni „dubplate” şi pentru concerte. Imaginile de mai jos cred că sunt mai mult decât sugestive.
Lutan Fyah – Still Dre – Dubplate
Lutan Fyah Live Paris 2010
După cum se poate observa Lutan Fyah este genul acela de artist reggae care scoate materiale pe bandă rulantă ca Sizzla, spre exemplu, colaborând cu cele mai importante case de discuri din domeniu. Conlucrează cu artişti de pe tot globul ce abordează diferite stiluri de muzică. Astfel, reuşeşte să facă piese atât alături de Promoe sau Rusko cât şi spre onoarea noastră alături de Camuflaj. Este prezent an de an pe majoritatea Riddim-urilor importante. Talentul său de poet îl ajută foarte mult, mulţi spun că acesta este principalul său atu prin care-şi câştigă fanii.
Lutan Fyah feat Promoe – Gunz
Lutan Fyah feat Rusko – Sound Guy Is My Target
Lutan Fyah feat Camuflaj – Cu Ochii Inchisi
Nu şi-a început cariera cântând în biserică aşa cum au făcut alţii, a început-o poate întâmplător abia la 24 de ani. Unii îi definesc felul de a cânta ca fiind la confluenţa stilurilor semnate Sizzla, Anthony B şi Turbulence, iar alţii îl numesc drept „musical chanter for issues, causes and awareness”. Cert este că Lutan Fyah este un poet înăscut, un scriitor talentat, rareori ai să auzi o piesă de-a sa să conţină puţine versuri. Are o voce total diferită faţă de alţi contemporani ca Jah Mason sau Capleton. Este foarte original, polivalent în stil şi teme alese, dar şi un muzician desăvârşit, cunoscând să cânte bine la chitară, dar şi la clape. Avându-i pe Dennis Brown şi pe Garnett Silk drept modele de urmat, acest artist îşi depune serios candidatura pentru a deveni o legendă vie a muzicii reggae. El este Lutan Fyah, simbolul perseverenţei.
sursa: wikipedia, myspace, discogs.com
Urmăriți-ne pentru mai mulți artiști reggae!
lutan fyah unu dintre profeti:) di most high, di most wise, di most good, JAH! RASTAFARAI!