Mad ProfessorMad Professor
Anul 1955 avea să joace un rol foarte important în istoria muzicii dub, pentru că în Georgetown din Guyana (o ţară din America de Sud ce are aproape aceaşi suprafaţă ca România; a nu se confunda cu Guyana Franceză) se năştea Neil Joseph Stephen Fraser, cel ce avea să capteze admiraţia ascultătorilor de reggae peste ani, folosind supranumele de Mad Professor. Acesta a fost iniţiat încă de mic în pasiunea pentru obiecte electronice şi avea să facă din acest lucru un cult. La vârsta de zece ani îşi construia singur propriul radio, drept urmare colegii de şcoală l-au poreclit şi au început să-l alinte strigându-l Mad Professor. Despărţirea de aceştia s-a făcut însă curând, pentru că micul Neil avea să emigreze în Londra peste doar trei ani.
Acest pas se va dovedi a fi crucial, pentru că în scurt timp Mad Professor îşi începe cariera în muzică lucrând ca tehnician. Planurile sale erau măreţe şi pentru a le realiza, colectează încet, dar sigur, viniluri şi atâta aparatură eletronică, astfel încât în 1979 îşi deschide propriul studio – Ariwa Sounds – în sufrageria casei părinţilor din Thornton Heath. Termenul “ariwa” l-a împrumutat din limba nigeriană, el definind sunetul, comunicarea.
Cum fenomenul reggae începuse să ia amploare în UK, pe piaţa producătorilor acestui gen îşi face loc şi Neil Fraser, ce începe să înregistreze trupe şi artişti solo specializaţi în lover’s rock. Notăm aici şi debutul lui Deborahe Glasgow. O piesă foarte rară pentru colecţionari ce a rezultat ca urmare a acestei colaborări se numeşte Until You Come Back To Me şi poate fi ascultată mai jos. Printre primele sale creaţii le putem nota pe cele reuşite în colaborare cu artişti ca Aquizim, Sergeant Pepper sau Ranking Ann.
Deborahe Glasgow & Mad Professor – Until You Come Back To Me
Pentru că vecinii nu înţeleg că au de-a face cu un mic geniu şi se tot plâng de zgomotul produs, Mad Professor ia decizia în 1982 să-şi mute studioul în Peckham, în sudul Londrei. Această schimbare, se pare că a fost de bun augur, pentru că în acest an apare oficial şi primul album din seria Dub Me Crazy. Aceasta cuprinde douasprezece părţi şi a avut continuitate până în 1993. Este materialul care l-a propulsat spre celebritate. Totuşi, albumele Dub Me Crazy, astăzi gustate de iubitorii de muzică de pretutindeni, nu au fost aşa apreciate de fani de la debut. Abia în a doua jumătate a anilor optzeci au început să capete notorietate. Unul dintre oamenii care au difuzat constant piese de pe aceste materiale se numeşte John Peel, un cunoscut DJ, prezentator de radio şi jurnalist britanic. Sigur, are şi el o mare contribuţie la succesul care a urmat pentru Mad Professor. Discutând despre seria Dub Me Crazy, criticii consideră că Beyond The Realms of Dub (pt 2) poate fi descris ca un album de sucess, The African Connection (pt 3) cel mai bun din punct de vedere muzical şi Escape To The Asylum of Dub (pt 4) cel mai popular.
Mad Professor – Zion – Dub Me Crazy (part 1)
Mad Professor – Kunta Kinte – The African Warrior – Dub Me Crazy – Beyond The Realms of Dub (part 2)
Mad Professor – Bengali Skank – Dub Me Crazy – The African Connection (part 3)
Mad Professor – German Magic – Dub Me Crazy – Escape To The Asylum of Dub (part 4)
Mad Professor – Aztec Warrior – Dub Me Crazy – Adventures of a Dub Sampler (part 7)
Conlucrează în această perioadă şi cu alţi artişti cum ar fi Ruts DC, Mikey Dread sau Johnny Clarke.
Johnny Clarke & Mad Professor – Mount Zion
Se mută apoi în South Norwood unde continuă să înregistreze artişti lover’s rock ca Bob Andy sau Faybiene Miranda. Dispunând acum un studio foarte modern poate să-şi pună serios amprenta asupra istoriei muzicii. Îi produce în această perioadă şi pe Pato Banton, Peter Clarke şi Sandra Cross şi cârmuieşte albumul de debut al lui Macka B, numit Sign Of The Times.
Macka B & Mad Professor – Big Mack
1989 este anul în care face pentru prima dată echipă cu un alt om care a marcat muzica dub: Lee “Scratch” Perry, iar materialul lor rămas în istorie poartă numele de Mystic Warrior. Era doar începutul unei lungi prietenii, deoarece până în prezent cei doi monştri sacri ai dub-ului au oferit publicului spre ascultare zece materiale comune.
Lee Scratch Perry & Mad Professor – 25 Years Ago / Dub The Past
Lee Scratch Perry & Mad Professor – Dub Those Crazy Baldheads
Lee Scratch Perry & Mad Professor – Mad Man Dubwise
Din 1994 până în 1999, poate pentru că avea nevoie de un înlocuitor de talie pentru seria Dub Me Crazy, lansează epopeea în cinci capitole numită Black Liberation Dub.
Mad Professor – Black Panther Dub – Black Liberation Dub Chapter 4
De asemenea, cartea sa de vizită cuprinde acum numeroase colaborări, printre cele mai cunoscute şi importante le-am putea nota pe cele cu U Roy – True Born African (1991), cu Jah Shaka – New Decade of Dub (1996), cu Horace Andy – From The Roots (2004), cu Sly and Robbie – Dub Revolutionaries (2004).
Calitîţile de necontestat ale lui Mad Professor l-au recomandat pe acesta şi către o serie de artişti non-reggae, realizând pentru aceştia o serie de remixuri. A colaborat aşadar cu Sade, The Orb sau cu dj-ul brazilian Marcelinho da Lua. Cea mai apreciată operă a sa realizată în afara spectrului reggae o reprezintă albumul No Protection făurit remixând piesele de pe cel de-al doilea album Massive Attack.
Massive Attack & Mad Professor – Trinity Dub – No Protection
Incepând cu 1992 a început să plece în lungi turnee de promovare a muzicii dub, cutreierând aproape tot globul. În 2005 a celebrat 25 de ani de Ariwa Sounds alături de bunul său prieten Lee ‘Scratch’ Perry printr-un turneu prin UK. Aşa cum probabil ştiţi deja acesta este pe cale să viziteze şi România pentru prima dată. Iată-l mai jos alături de Joe Ariwa în 2011 în Copenhaga, capitala Danemarcei.
Mad Professor & Joe Ariwa – Live and Free in Copenhagen
Mad Professor face parte din a doua generaţie de producători de muzică dub. Este considerat discipolul lui King Tubby, Lee ‘Scratch’ Perry (şi coleg în acest caz) şi al lui Augustus Pablo. Mad Professor a ajutat la trecerea dub-ului către perioada „digital„, iar discografia sa numără în 2012 aproximativ 200 de albume. Muzica sa se caracterizează prin puţine cuvinte pe track, ecou puternic, şi mult „reverb” pe instrumentale. Consideră că dub-ul reprezintă o formă de artă contemporană ce poate transmite un mesaj, fără a avea nevoie de cuvinte. Este caracterizat de oamenii care au avut plăcerea să-l cunoască drept un om modest, cinstit şi onest. El este Mad Professor, bunicul dub-ului!
sursa: wikipedia, ariwa.com, discogs.com
Urmăriți-ne pentru mai mulți artiști dub!