Dub Stories – Full DocumentaryDub Stories – Full Documentary

dub stories zona reggaeLa sfârşitul anilor ’60, în studioul lui Ruddy Redwood, iau naştere primele tonuri dub, aproape din greşeală. Apropiaţii săi lasă un dubplate să ruleze pe sistemul lor de sunet, numit SRS – supreme ruler of sound. Byron Smith, inginer de sunet, porneşte un dubplate fără voce, iar Ruddy Redwood fiind imediat captivat de noul sunet, îi spune să păstreze înregistrarea şi o perioadă numesc noua descoperire black wax.

Black wax urma să devină dub-ul de astăzi, propulsat de artişti ca Jah Shaka, Iration Steppas sau Aba Shanti. Are un impact major în Marea Britanie, după cum recunosc şi Russ Disciples, pentru că era nevoie de muzică pe care oamenii să danseze la evenimente. Un gen de muzică la fel de apreciat chiar şi după cincisprezece ani de când a fost înregistrat prima dată, dub-ul a avut şansa să nu fie niciodată la modă.

În anii ’80-’90 dub-ul devine o parte importantă din scena europeană, a muzicii, Brother Culture spunând într-un interviu, că toată muzica dance din prezent conţine „dub repetitive tunes”.

De la King Tubby până în prezent sunetul rămâne acelaşi, influenţat de oamenii care îl percep, nu doar ca muzică, dar şi ca vibraţii şi mesaj cultural.

Acest sunet, care a trecut peste mai multe generaţii, atât de artişti cât şi de ascultători, pare să nu urmeze reguli sau „trend-uri”, dar Russ Disciples spun că în anii ’80 exista o lege nescrisă: „if Jah Shaka can play it, it’s the right tune, if Jah Shaka can’t play it, it’s wrong„.

Vizionare plăcută!

Urmăriţi-ne pentru mai multe ştiri despre cultura reggae!