Alborosie
Alberto D’Ascola, cunoscut şi sub numele de Alborosie sau Pupa Albo, s-a născut în anul 1977 în sudul Italiei, Sicilia, în localitatea Marsala. Este primul artist reggae italian (voce, chitară, bass, tobe şi de asemenea pian) recunoscut internaţional, stilul său încadrându-se genurilor roots-reggae, dub şi dancehall.
Cariera sa muzicală a început la vârsta de 15 ani, atunci când a format grupul Reggae National Tickets, în Bergamo, numele lui de scenă fiind pe vremea aceea Stena (anagrama numelui Nesta, în onoarea lui Robert Nesta Marley, cunoscut lumii drept Bob Marley).
În şapte ani de activitate alături de acest grup vinde peste două sute de mii de albume şi participă la unul din cele mai importante festivaluri reggae din Jamaica, Reggae Sumfest desfăşurat în Montego Bay. Puteţi asculta în continuare piesa Il Mondo, înregistrată alături de Reggae National Tickets dacă sunteţi curioşi cum suna Pupa Albo în tinereţe.
Alborosie – Reggae National Tickets – Il Mondo – Video
În anul 2000 se hotărăşte să se mute definitiv în Jamaica, ţară pe care tocmai o vizitase şi de care rămăsese fascinat, pentru a aprofunda cultura Rastafari.
La început, a traversat o perioadă mai dificilă, timp în care şi-a însuşit şi numele de Alborosie. Al vine bineînţeles de la prenumele Alberto, iar „borosie” reprezintă un apelativ cu însemnătate negativă, felul în care era strigat de către localnici la început. Întrebat adeseori ce înseamnă „borosie”, Pupa Albo evită răspunsul 🙂 De aici poate că provine şi ambiţia sa de a transforma un cuvânt urât în ceva frumos şi pozitiv.
Are norocul să-l cunoască pe Jon Baker (fost membru Island Records, casă de discuri ce l-a promovat pe Bob Marley în întreaga lume) şi datorită acestuia începe o colaborare cu Geejam Records, în Port Antonio, Jamaica. Aici se familiarizează cu diverse genuri muzicale, de la rock la pop, prin studioul respectiv trecând în acea perioadă artişti precum Manu Chao, Bjork, Gwen Stefani sau Gorillaz de la care sigur Alborosie a avut ce învăţa.
Reuşind să se acomodeze cu ţara adoptivă, se mută în capitală, în Kingston, unde îşi înfiinţează o casă de discuri proprie, Forward Recordings, şi înregistrează o primă piesă importantă alături de Kymani Marley, Burnin and Lootin, un cover după celebrul track cu acelaşi nume semnat de Bob Marley.
Alborosie feat Kymani Marley – Burnin’ And Lootin’
În anul 2006 cunoaşte succesul, oferit de înregistrarea piesei Herbalist, a şaptea cea mai vândută piesă în U.K. la vremea respectivă. Devine primul artist de culoare albă ce este distribuit în Jamaica de către casa de discuri înfiinţată de The Wailers în 1970 după nickname-ul lui Bob, Tuff Gong. Înregistrează hit-urile Police, Slam Bam sau Kingston Town, însă în acelaşi timp îşi demonstrează şi calităţile de producător, XXL Riddim purtând semnătura sa. Pe acest Riddim apar artişti precum Sizzla, Beenie Man sau Bounty Killer, iar Pupa Albo loveşte difuzoarele cu hitul dancehall Gal Dem.
Alborosie – Herbalist
Alborosie – Slam Bam
Alborosie – Kingston Town
Alborosie – Gal Dem
În anul 2007 lansează un EP – Rough Tune – format din zece piese ce avea să prevestească apariţia Soul Pirate (2008), după părerea mea cel mai bun şi cel mai complet album al său până astăzi. Acesta este precedat de o ediţie limitată a lui, ediţie distribuită în timpul turneului european din acelaşi an. Pe acest album vom regăsi optsprezece piese apreciate la unison de fani ai muzicii reggae de peste mapamond. Alături de Herbalist şi Kingston Town, deja prezentate mai devreme, vă mai propun de pe acest material Police, Natural Mystic, o colaborare cu acelaşi Kymani Marley şi Waan The Herb featuring Michael Rose.
Alborosie – Police
Alborosie feat Kymani Marley – Natural Mystic
Alborosie feat Michael Rose – Waan The Herb
Escape from Babylon este numele celui de-al doilea său album apărut în 2009. Acesta a fost distribuit de Greensleeves Records, iar criticii spun că o dată cu lansarea acestui material Alborosie îşi desăvârşeşte maturitatea muzicală. Tot în acest an, înregistrează în studiourile Shang Yeng Clan şi hit-ul Mama she don’t like you în colaborare cu I.Eye, o tânără artistă, hit ce bineînteles nu putea lipsi de pe Escape from Babylon.
Cu versuri ca „Good woman jus keep ya hearts clean, jus gwan get purified inna Jah washing machine” sau „She love the way me cook me pasta, She tell dem duggie drivin a Testarossa” stilul lui Pupa Albo rămâne în continuare original, dar şi cumva catchy. Pentru a gusta din podoabele pregătite de italian putem asculta în continuare pe lângă piesa cu I.Eye: Money, cu un sample din celebra piesă cu acelaşi nume semnată de Horace Andy, Operation Uppsala şi I Rusalem, inspirată din piesa cu acelaşi nume înregistrată în 1986 de Alpha Blondy. Adică este destul de evidentă paralela: „Jay-rus-a-lem, here I am / Jay-rus-a-lem, je t’aime”
Alborosie feat I.Eye – Mama She Don’t Like You
Alborosie – Money
Alborosie – Operation Uppsala
Alborosie – I Rusalem
În 2010 lansează împreună cu ceilalţi membri ai trupei Shang Yeng Clan, albumul Dub Clash în care-şi testează printre altele abilitatea de a cânta la diverse instrumente. Acesta este primul album dub lansat în Jamaica după foarte multă vreme, album dedicat în întregime lui King Tubby, cel mai mare producător în opinia italianului şi de asemenea unul dintre inventatorii muzicii dub. Vă las în continuare în compania pieselor Dubbing Kingston + Cocaine And Dub.
Alborosie – Dubbing Kingston
Alborosie – Cocaine And Dub
În 2011 Pupa Albo se întoarce cu albumul 2 Times Revolution, album descris chiar de către artist cu următoarele cuvinte: “I love myself and I respect myself, I also love people and I respect them too. That is the root of my message and so that is what I push in my music all the while”. Acest album a avut parte şi de o controversă, piesele fiind urcate pe canalul youtube în luna martie, chiar înainte de a fi masterizate. Autorul a rămas necunoscut. Rolling Like A Rock, Respect în colaborare cu Junior Reid, Camilla, International Drama şi Raggamuffin rulează în difuzoare!
Alborosie – Rolling Like A Rock
Alborosie feat Junior Reid – Respect
Alborosie – Camilla
Alborosie – International Drama
Alborosie – Raggamuffin
Putem remarca de asemenea, şirul de colaborări de succes cu diverşi artişti din domeniu cum ar fi cele cu Gentleman pe Celebration, cu Sizzla pe Meditation, din nou cu Kymani Marley pe Street, cu Etana pe Blessings sau cu Wendy Rene pe Tears pentru ultima folosind un sample clasic.
Gentleman feat Alborosie – Celebration
Alborosie feat Sizzla – Meditation
Alborosie feat Kymani Marley – Street
Etana feat Alborosie – Blessings
Alborosie feat Wendy Rene – Tears
Am avut plăcerea de a-l urmări live pe Pupa Albo şi pot spune că am trăit o experienţă deosebită. Puteţi urmări mai jos întregul concert susţinut de acesta la Rototom Sunsplash în 2010.
Alborosie Live @ Rototom Sunsplash 2010
Alborosie este un artist cu totul special în lumea muzicii reggae, are acel ceva care te face să-i asculţi cu plăcere piesele. Sunt de părere că italianul abia e la început de drum şi mai are multe de oferit fanilor în viitor, de la interpretare până la producţie.
sursa: facebook, wikipedia, discogs
Urmăriți-ne pentru mai mulți artiști reggae!
Alberto D’Ascola, cunoscut şi sub numele de Alborosie sau Pupa Albo, s-a născut în anul 1977 în sudul Italiei, Sicilia, în localitatea Marsala. Este primul artist reggae italian (voce, chitară, bass, tobe şi de asemenea pian) recunoscut internaţional, stilul său încadrându-se genurilor roots-reggae, dub şi dancehall. Cariera sa muzicală a început la vârsta de 15 ani, atunci când a format Reggae National Tickets, în Bergamo, numele lui de scenă fiind Stena (anagrama numelui Nesta, în onoarea lui Robert Nesta Marley, cunoscut lumii drept Bob Marley). În şapte ani de activitate alături de acest grup vinde peste două sute de mii de albume şi participă la unul din cele mai importante festivaluri reggae din Jamaica, Reggae Sumfest, în Montego Bay.
[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=J18pumSi9zM&feature=channel_video_title]
În anul 2000, poate fascinat de ţara pe care tocmai o vizitase, se hotărăşte să se mute definitiv în Jamaica pentru a aprofunda cultura Rastafari. La început, a traversat o perioadă mai dificilă, timp în care şi-a însuşit şi numele de Alborosie (Al venind de la prenumele Alberto, iar „borosie” reprezentând un apelativ cu însemnătate negativă, felul în care era strigat de către localnici la început, apelativ pe care Pupa Albo nu vrea să ni-l traducă 🙂 – de aici şi ambiţia de a transforma un cuvânt urât în ceva frumos şi pozitiv). Are norocul să-l cunoască pe Jon Baker (fost membru Island Records, casă de discuri ce l-a promovat pe Bob Marley în întreaga lume) şi datorită acestuia începe o colaborare cu Geejam Records, în Port Antonio, Jamaica. Aici se familiarizează cu diverse genuri muzicale, de la rock la pop, prin studio trecând artişti precum Manu Chao, Bjork, Gwen Stefani sau Gorillaz de la care sigur Alborosie a avut ce învăţa. Reuşind să se acomodeze cu noua sa ţară, se mută în capitală, în Kingston, unde îşi înfiinţează o casă de discuri proprie, Forward Recordings, şi înregistrează o primă piesă importantă alături de Kymani Marley, Burnin and Lootin.
[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=lkXSu9SjNaQ]
În anul 2006 cunoaşte succesul, oferit de înregistrarea piesei Herbalist (a şaptea cea mai vândută piesă în U.K.) şi devine primul artist de culoare albă ce este distribuit în Jamaica de către casa de discuri înfiinţată de The Wailers în 1970 după nickname-ul lui Bob, Tuff Gong. Înregistrează hit-urile Police, Slam bam sau Kingston Town, însă în acelaşi timp îşi demonstrează şi calităţile de producător, XXL Riddim fiind o producţie proprie. Pe acest „Riddim” apar artişti precum Sizzla, Beenie Man sau Bounty Killer. În anul 2007 lansează un lp, Rough Tune,ce avea să prevestească apariţia Soul Pirate, 2008, după părerea mea cel mai bun şi cel mai complet album al său până astăzi. Acesta este precedat de o ediţie limitată a lui, ediţie distribuită în timpul turneului european din acelaşi an.
[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=gixI2thU-8A]
Escape from Babylon este numele celui de-al doilea său album lansat în 2009, album distribuit de Greensleeves Records, album ce-i desăvârşeşte maturitatea muzicală. Tot în acest an, înregistrează şi hit-ul “Mama she dont like you” featuring Ieye, o tânără artistă, în studiourile Shang Yeng Clan, hit ce bineînteles nu putea lipsi de pe Escape from Babylon.
[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=ltn3hOBQCT4]
În 2010, lansează împreună cu ceilalţi membri ai trupei Shang Yeng Clan, albumul Dub Clash în care-şi testează abilităţile de a cânta la diverse instrumente. Acesta este primul album dub lansat în Jamaica după foarte multă vreme, album dedicat în întregime lui King Tubby, cel mai mare producător în opinia lui Pupa Albo şi de asemenea unul dintre inventatorii muzicii dub.
[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=0I6YnkMrjR4&feature=related]
În 2011 Pupa Albo se întoarce cu albumul 2 Times Revolution, album descris chiar de către artist cu următoarele cuvinte: “I love myself and I respect myself, I also love people and I respect them too. That is the root of my message and so that is what I push in my music all the while”. Acest album a avut parte şi de o controversă, piesele fiind urcate pe canalul „youtube” în luna martie, chiar înainte de a fi masterizate. Autorul a rămas necunoscut.
[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=hz6UjmtmfCg]
Putem remarca de asemenea, şirul de colaborări de succes cu diverşi artişti din domeniu cum ar fi Gentleman, Sizzla, din nou Kymani Marley, Etana sau Wendy Rene pe un sample clasic.
[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=hosAMFIylWw]
Personal, am avut plăcerea de a-l urmări live şi pot mărturisi că mi-a lăsat o impresie deosebită şi vi-l recomand cu cea mai mare plăcere!
[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=nIjX-cKQTTk&feature=related]
Urmăriți-ne pentru mai mulți artiști reggae!